Vragen over BTW teruggave zonnepanelen
De BTW teruggave van zonnepanelen roept veel vragen op bij particulieren.
Hoe vraag je de BTW terug? Hoe lang duurt het? Tot wanneer kan het? Hoeveel krijg je terug en wat zijn de voorwaarden?
Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen.
Waarom kan ik de btw op zonnepanelen eigenlijk terugvragen?
De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren als ondernemers: in feite ben je een heel klein energiebedrijfje. Ondernemers in Nederland moeten btw over hun omzet afdragen aan de Belastingdienst. Als eigenaar van zonnepanelen (‘zonnepaneelhouder’) moet je formeel dus btw afdragen over de stroom die je opwekt. Maar je mag óók de btw die je betaald hebt voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Daardoor kun je honderden euro’s terugkrijgen van de Belastingdienst.
Als particuliere zonnepaneelhouder kun je kiezen voor de kleine ondernemersregeling (KOR). Je kunt dan de btw die je betaald hebt voor de aankoop en installatie van je panelen terugkrijgen van de Belastingdienst, én je hoeft daarna niet meer elk kwartaal btw-aangifte te doen. Lees meer hierover op Belastingdienst.nl – Ik ben particulier.
Ben ik verplicht om me bij de belastingdienst te melden?
Ja, als je zonnepanelen laat plaatsen (of zelf plaatst) moet je dat melden bij de Belastingdienst. Als zonnepaneelhouder lever je namelijk stroom aan het elektriciteitsbedrijf, en daardoor ben je dus ondernemer en btw-plichtig. Je kan wel kiezen voor de kleine ondernemersregeling (KOR), dan hoef je maar één keer btw-aangifte te doen.
Wat is de kleine ondernemers regeling (KOR)?
De kleine ondernemers regeling (KOR) houdt in dat je geen omzetbelasting (btw) hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Je kunt hiervoor kiezen als je omzet niet meer dan € 20.000 per jaar is. Koop je als particulier zonnepanelen, dan kun je voor deze regeling kiezen. Het voordeel is, dat je niet elk kwartaal btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is, dat je de btw die je betaalt (bijvoorbeeld voor onderhoud) ook niet kunt verrekenen.
Op belastingdienst.nl vind je speciale informatie over de KOR voor eigenaren van zonnepanelen.
Hoe zit het als ik al ondernemer / zzp'er ben?
Werk je al als ondernemer, dan gelden voor jou de normale btw-regels. Als je de zonnepanelen op je privéhuis legt, kun je wel de btw terugvragen. Vraag bij de Belastingdienst of je belastingadviseur hoe het zit of kijk op belastingdienst.nl – ik ben al ondernemer.
Tip: woon je samen en is één van jullie beiden ondernemer? Terugvragen is eenvoudiger als de niet-ondernemer dit doet. Denk eraan dat je de energierekening én de factuur van de zonnepanelen op naam van de niet-ondernemer zet.
Ik wil extra zonnepanelen kopen. Kan ik dan weer btw terugvragen?
Heb je btw teruggevraagd en je aangemeld voor de kleine ondernemers regeling (KOR)? Dan moet je minstens 3 jaar meedoen aan de KOR, voordat je eruit mag stappen. In deze 3 jaar kun je geen btw terugvragen voor extra zonnepanelen. Na 3 jaar kun je je afmelden voor de KOR. Dan ben je voor de Belastingdienst een gewone ondernemer, en mag je weer btw terugvragen als je extra zonnepanelen koopt. Maar dan moet je ook ieder kwartaal btw-aangifte doen en btw afdragen over de stroom die je produceert (meestal een vast bedrag). Je kunt de belastingdienst vragen om maar 1 keer per jaar btw-aangifte te hoeven doen.
Als je je afmeldt voor de KOR mag je je pas 3 jaar later opnieuw aanmelden voor de KOR. Dus je moet 3 jaar btw-aangiftes doen en btw afdragen. Daarna kun je je weer aanmelden voor de KOR en hoef je geen btw-aangiftes meer te doen.
Voorbeeld: Je koopt in 2020 zonnepanelen, vraagt de btw terug en meldt je aan voor de KOR. De KOR gaat dan op 1 januari 2021 in. In 2021, 2022 en 2023 zit je verplicht in de KOR. Eind 2023 meld je je af voor de KOR. De KOR vervalt dan op 1 januari 2024. Dan kun je extra zonnepanelen kopen (bijvoorbeeld voor een elektrische auto of warmtepomp) én btw terugvragen. Je moet vervolgens weer 3 jaar lang btw-aangifte doen. Eind 2026 kan je je weer aanmelden voor de KOR, als je dat wilt.
Vóór 2020 zonnepanelen gekocht?
Heb je vóór 2020 zonnepanelen gekocht en btw teruggevraagd? Dan heeft de Belastingdienst je per 1 januari 2020 automatisch omgezet naar de nieuwe KOR. Ook dan geldt een wachttijd van 3 jaar voor je je weer kan afmelden. Dus mensen die in het verleden btw hebben teruggevraagd, kunnen zich vanaf eind 2022 afmelden voor de KOR en dan in 2023 weer btw terugvragen voor nieuwe zonnepanelen.
Meer informatie lees je op Belastingdienst.nl – Ik heb al eerder BTW teruggevraagd.
Kan ik me bij de belastingdienst ook weer uitschrijven als (kleine) ondernemer?
Zolang je zonnepanelen hebt, ben je voor de Belastingdienst een ondernemer. Je neemt dan deel aan de kleine ondernemersregeling (KOR) óf je moet als gewoon ondernemer btw-aangiftes doen.
Heb je geen zonnepanelen meer? Bijvoorbeeld omdat je je huis met zonnepanelen hebt verkocht of een oud zonnepaneelsysteem van het dak verwijderd hebt? Dan kun je je bij de Belastingdienst afmelden als ondernemer. Stuur daarvoor een brief naar je eigen belastingkantoor waarin je schrijft dat je geen zonnepanelen meer hebt en dat je dus je onderneming stopzet. Je verzoekt de Belastingdienst om je af te melden als ondernemer. Vermeld in de brief je btw-nummer en naam en adres.
Hoe kan ik de btw terugvragen van zonnepanelen?
Je kunt de BTW zelf terugvragen via de belastingdienst of je schakelt een bedrijf in dat de BTW teruggave van zonnepanelen voor je regelt. De eerste optie is een hele kluif. Je moet je eerst aanmelden als ondernemer en daarna een hele stappenprocedure doorlopen. De kans op het maken van fouten is daarbij groot, waardoor je beter een BTW specialist in kunt schakelen. In dat geval hoef je maar enkele nodige gegevens achter te laten en de gevraagde documenten aan te leveren. De rest wordt snel en accuraat geregeld door de BTW specialist.
Hoe lang duurt de BTW teruggave van zonnepanelen?
Wanneer je de BTW terug krijgt van je zonnepanelen is afhankelijk van de periode waarin je de zonnepanelen gekocht hebt en de aangifte doet of laat doen. De gebruikelijke doorlooptijd van het moment van aanmelden tot de het storten van je geld bedraagt tussen de 10-16 weken.
De BTW teruggave van zonnepanelen, tot wanneer kan het?
Belangrijk is dat je de BTW aangifte van de zonnepanelen doet binnen een half jaar na het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Wij raden je aan de BTW teruggave van je zonnepanelen direct te regelen. Nu ben je er mee bezig, waardoor het ook niet in de vergetelheid raakt. Doe je dit via een BTW specialist, dan heb je er verder geen omkijken naar en kun je rustig wachten op je geld.
Hoeveel BTW krijg ik terug op mijn zonnepanelen?
Op de factuur van je zonnepanelenleverancier vind je terug hoeveel BTW er in rekening is gebracht. Het is afhankelijk van jouw situatie hoeveel BTW je daadwerkelijk terug krijgt. Je zonnepaneelinstallatie heeft een bepaald opwekvermogen, waarover je een zogeheten ‘forfait’ dient af te dragen. Hoe dit precies zit in jouw geval, kun je aan de hand van de juiste gegevens eventueel zelf uitzoeken via de belastingdienst. Schakel je een BTW specialist in, dan wordt het terug te vorderen snel en accuraat met je gecommuniceerd.
Wat zijn de voorwaarden voor de BTW teruggave van zonnepanelen?
Wil je de terugvordering van de BTW vlekkeloos laten verlopen, dan dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- Zorg dat jouw naam op zowel de factuur van de zonnepanelen als op de factuur van het energiebedrijf staat
- Regel de aangifte binnen 6 maanden na het kalenderjaar, waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft; geadviseerd wordt om dit direct na installatie te regelen
- Je bent (tijdelijk) ondernemer voor de inkomstenbelasting; een BTW specialist regelt alles voor je en ontzorgt je van alle administratieve verplichtingen